Informationsbrev till nyblivna medlemmar i
Gusjösäterns Samfällighet

Styrelsen önskar er hjärtligt välkomna till vår Samfällighet. Gusjösätern är en gammal förening som startades på 1960-talet då skogsbolaget Dala-Ljusna styckade av tomter till försäljning. Föreningen var på den tiden en tomtägarförening som ingick i Färdkällans vägförening som ansvarade för vägar och vatten. Det var en stor förening omfattande även Gruven, Färdkällan och Flatfjället. 1996 lämnade vi denna förening och bildade Gusjösäterns Samfällighet. Samfällighetens huvuduppgifter är att underhålla vägnätet och att ansvara för vattenförsörjningen.

Då det hela startade på 60-talet var det i en nybyggaranda med väder och myndigheter som motståndare. Bl.a. beslutade länsstyrelsen att endast Sätervägen fick snöröjas vilket innebar att man endast kunde nå sina stugor med bil sommartid - på vintern fick man pulsa i snön upp till huset. De stora parkeringsytor som finns utmed Sätervägen är ett idag synligt tecken på detta beslut. Naturligtvis gick det inte att följa detta, varför man även snöröjde stugvägarna. Då kom nästa problem – vattenledningarna frös då de endast låg på 70–80 cm djup. På den tiden gick föreningens kassa åt till att ”tina vattenledningar”.

Detta är sedan länge historia och vi har idag en mycket modern och välskött vattenförsörjning och nyanlagda vägar. De stora investeringarna möjliggjordes av att dåvarande styrelsen 2003 köpte grönområdena (110 Ha) runt samfälligheten för en närmast symbolisk summa. Genom ett intensivt lobby-arbete gentemot kommunen fick vi sedan tillstånd att stycka av 14 tomter. Vi har under åren sålt 8 tomter för att finansiera större investeringar i våra vägar och vattenverk. Samfälligheten har för närvarande 6 osålda tomter, att nyttjas för framtida investeringar.

Vår förening har idag drygt 250 medlemmar.

Årsmöte: Årsmötet äger rum i Påskveckan. Kallelse skickas tre veckor innan mötet.

Kommunikation med medlemmar. Förutom information som skickas ut i samband med årsmötet så publicerar vi information på vår hemsida – www.gusjosatern.se samt ett årligt informationsbrev. För att minska administrationskostnaderna sker kommunikationen företrädesvis genom e-mail varför vi uppmanar alla medlemmar att hjälpa till med att hålla vårt medlemsregister aktuellt. Information om e-mail och telefonnummer och hemadress skickas till info@gusjosatern.se. Postadress: Gusjösäterns Samfällighetsförening c/o Lars Gustafsson, Korsviksvägen 7, 139 90 VÄRMDÖ.

Fakturering via e-mail: årsavgiften faktureras via e-mail men vi har dock noterat att vissa medlemmar har angett e-mailadresser som inte ”bevakas” samt att vi hos vissa medlemmar har hamnat i ”skräppostfiltret”.

Var vänliga att se till att den e-mailadress som ni angett är ”aktiv” och att avsändaren ”gusjosatern.se” inte är spärrad.

Facebook-grupp: Föreningen har startat en sluten Facebook-grupp, ”Gusjösätern SFF”, där medlemmar har möjlighet att kommunicera och dela med sig av bilder från vårt område.

Städdag: I augusti genomför vi en städdag där vi träffas för att titta över vårt område samt, inte minst, får en möjlighet till social samvaro. Styrelsen bjuder på korv och dryck. Inbjudan sker på hemsidan samt via facebook.

Snöröjning: Samfällighetens vägnät sköts av Skarptegen Entreprenad AB. Fastighetsägaren har normalt ett direktavtal med Skarptegen för röjning av privat uppfart och parkering. Vid problem kontakta bolaget på 0280-202 88 eller 070-312 24 11.

Skidspår: Sälenfjällen har mängder av längdspår både runt skidområdena och på kalfjället. Spårningen bekostas av Skistar, kommunen och av samfällighetsföreningarna i området. Gusjösäterns Samfällighet delar kostnaderna med andra samfälligheter för att spåra området Myrflodammen-Orrliden-Gilleråsen (se bifogad spårkarta). Närmaste påstigning sker vid parkeringsplatsen Sätervägen/Fästigen. I området startar även spåren till Östfjället vid parkeringen mellan Vippstigen och Knappstigen. Detta spår får vi dra med dispens från Länsstyrelsen och spårdragning sker på frivillig basis av spårgruppen. Spårning av samfällighetens spår görs inför helger.

Ytterbelysning: För ökad trivsel, samt att ge intryck av att området är mer bebott under den mörka årstiden, rekommenderar vi att ni sätter in en lågenergilampa med skymningsrelä i er ytterbelysning. En sådan lampa kostar normalt ca 100 kr.

Siljansnäskranar: Vid de flesta stugorna i området monterades på 60-90 talen en så kallad Siljansnäskran - eller trevägsventil - i inkommande vattenledning. Detta för att förhindra frysning av vattnet när det passerar utrymmet mellan marken och innergolvet i stugan (gäller stugor med torpargrund).  Ventilen monterades oftast i närheten av stugan. Meningen med ventilen är att den ska stängas vid avfärd. Vid stängning öppnas en sidokanal så att ledningen mellan marken och innergolvet i stugan töms på vatten och därigenom förhindrar frysning.

Det viktiga med handhavandet av denna ventil är att den ALDRIG får stå i ett mellanläge utan den ska alltid manövreras så att den står i ändläge: det vill säga helt öppet eller helt stängd. Om ventilen lämnas i mellanläge kommer 5-10 000 L vatten/dygn att läcka ut i marken via denna sidokanal. Detta förorsakar stora problem med vattenförsörjningen i vårt område. 

2015 togs ett stämmobeslut att ”föreningen har rätt att anlita entreprenör för att åtgärda vattenläckage p.g.a. felställd/läckande Siljansnäskran och fakturera kostnaden till medlem

Ett mycket bra sätt att komma ifrån problemet är att ventilen tas bort och ersätts med en avstängningsventil inomhus samt att en värmekabel monteras i vattenledningen där den passerar marken och trossbotten. 

Sopor: I området finns 3 sopstationer. Östra resp. Västra Gusjösäterninfarten samt på Slåttervägen för deponering av brännbart hushållsavfall samt matavfall. Vid Östra Gusjösätern samt Västra Gusjösätern finns dessutom glasåtervinning och Pantamera.

Återvinningscentral: I vårt sophanteringsavtal ingår inte grovsopor. Dessa måste lämnas på återvinningscentralen i Gubbmyren. Grovsopor får under inga omständigheter läggas vare sig i eller bredvid våra sopcontainrar. Lämnas grovsopor vid sopstationen måste föreningen betala bortforslandet. ÅVC tar inte ut någon kostnad och har bra öppettider: För aktuella öppettider hänvisas till www.vamas.se

Slamtömning: Det kommunala bolaget Vamas är ansvarig för slamtömning. Vamas utlovar tömning inom 5 arbetsdagar. Slamtömning begärs på telefon 0280-185 80 och akut tömning via 020-333 363

Hastighetsbegränsning: Var vänliga respektera att hastigheten i hela vårt område är begränsad till 30 km/tim under hela året och att våra vägar är till för både bilar och människor som promenerar, åker skidor och spark. Vintertid har vi dessutom många pulkaåkande barn som leker i snöhögarna. Kör försiktigt!

Parkeringsförbud: Det är parkeringsförbud på vägarna i området för att underlätta snöröjning och framkomligheten för slamtömningsfordon. Parkeringsskyltar gäller för tillåten parkering.

Skoterkörning: Länsstyrelsen har utfärdat skoterförbud på Flatfjället samt hela norra sidan om Fjällvägen. Föreningen har tillåtit körning till och från fastighet på snötäckta vägar på eget ansvar. Polisen kan trots detta stoppa skoterförare då länsstyrelsens skoterförbud är överordnat. Skoterförbud råder dessutom i hela området vid snöfria vägar. Vidare är körning i diken förbjuden då snötäcket pressas samman och riskerar frysning av våra vattenledningar.

Trädfällning: En professionell inventering av vårt område genomfördes 2014 som visade att skogen är mellan 200 och 400 år gammal och har ett betydande naturvärde och är av nyckelbiotopsklass. Årsstämman har beslutat att det fortsatt råder förbud att avverka på samfällighetens mark medan det är tillåtet att rensa sly (höjd upp till 3m).

Vid avverkning på egen tomt rekommenderar styrelsen att anlita en entreprenör som tar totalentreprenad som inkluderar bortforsling. Bortforsling som sker över Samfällighetens mark måste ske på ett sätt som inte skadar marken och lämnar efter sig spår. Mellanlagring av avverkningsresterna på samfällighetens mark är inte tillåtet.

Till er som hyr ut era hus: Vänligen informera hyresgästerna vad som gäller här i Gusjösätern. Särskilt om sophantering, hastighet samt skoteråkning. Detta kan tex ske genom att visa denna broschyr.

Med hopp om att denna information kan bidra till god samvaro i Gusjösätern